· 

So Fine Photography Jaaroverzicht 2017

Er is alweer (bijna) een jaar voorbij. Wat is het snel gegaan! Net zoals elk jaar wil ik ook nu weer even de balans opmaken. Wat heb ik gedaan dit jaar, hoe is het gegaan? Wat heb ik geleerd? En natuurlijk welke foto's springen er voor mij uit dit jaar? Daarover nadenken alleen al is een goed klusje, een moment van zelfreflectie. Daarom deel ik ook dit jaar met jullie mijn jaaroverzicht, onderverdeeld in drie categorieen dit keer en natuurlijk een korte blik naar 2018.

Persoonlijk

 

De belangrijkste en grootste gebeurtenis in 2017 was voor ons natuurlijk de geboorte van onze zoon Olivier op 1 april. Wat een geweldige tijd hebben we met hem gehad. Hij blijkt een ontzettend makkelijk ventje. Natuurlijk was het af en toe zoeken als kersverse ouders, maar we voelen ons erg gezegend met hem. We kunnen hem eigenlijk overal wel mee naar toe nemen, hij is erg sociaal (nog niet eenkennig!) en lacht bijna altijd. Hij ontwikkelt zich razendsnel. Hij kruipt al en scharrelt al zo gezellig door het huis. Ineens moesten we het huis ook babyproof maken. Dat is nog steeds wel even wennen! Het is een heerlijk ventje en we genieten zo van hem. 

We zijn al drie keer met hem op reis geweest. De eerste keer was hij pas vijf weken. Goed, we gingen niet al te ver weg, naar de Ardennen. Samen met familie dus er waren genoeg lieve mensen om hem heen om voor hem te zorgen zodat wij eventjes samen uiteten konden.  Ook zijn we met z'n drietjes naar de Elzas in Frankrijk geweest toen hij vijf maanden was. We hebben hem direct ongedompeld in onze liefde voor eten, mee de kaaskeldertjes in, wijnproeverijen (hij zat keurig op schoot zonder natuurlijk echt te proeven) en we zijn zelf chic uiteten geweest met hem in de wagen! In oktober zijn we ook nog naar Spanje geweest, de eerste keer vliegen. Ook dat ging heel erg goed en het was zo leuk om met hem op reis te zijn, samen te zwemmen en hem mee te kunnen nemen in het tranquilo Spaanse leven.  

Over dat eten gesproken: We vinden het -als foodies- natuurlijk ontzettend leuk dat hij zo goed eet. Hij begint steeds meer smaken te ontdekken en we laten hem gerust dingen proeven, ook al vond hij de limoen bijvoorbeeld niet zo heel geslaagd. 

 

Moeder worden betekende voor mij ook een keuze maken op werkgebied. Na drie jaar genoten te hebben van mijn loondienstbaan, was het tijd om de knoop door te hakken en ontslag te nemen. Ik heb het geluk dat ik thuis kan zijn bij onze zoon. Natuurlijk blijf ik wel werkzaam als fotograaf. Het was even puzzelen, maar de afgelopen maanden heb ik geleerd om creatief te zijn met mijn werkuren. Veelal werken in de avonduren, maar ook met een kleine baby in de draagzak, of toen hij wat ouder werd rollend achter mij op het speelkleed. Het gaat allemaal best goed! Dat ik op deze manier invulling kan geven aan mijn werk als fotograaf en tegelijkertijd veel thuis kan zijn bij onze zoon vind ik geweldig!

foto's door Melanie Caitlin
foto's door Melanie Caitlin
foto's door mijn man
foto's door mijn man

Bruidsfotografie

 

Bij een baby hoort natuurlijk ook zwangerschapsverlof. Daarom heb ik het begin van het bruidsseizoen gemist. Toch heb ik niet het gevoel gehad een rustig jaar gehad te hebben; sterker nog, het liep zelfs beter dan verwacht! Natuurlijk ben je als zzp'er natuurlijk nooit echt vrij. Daarom had ik vier weken voor de bevalling nog een kennismakingsgesprek en enkele weken na de bevalling weer eentje. Zo kon ik het weer rustig opbouwen. Overigens zat ik een dag na de bevalling alweer een aanvraag weg te werken. Het zakelijke leven draait toch gewoon door! 

Op 1 juli (precies drie maanden na de geboorte) had ik weer mijn eerste bruiloft. Een redelijk korte bruiloft van vijf uur gelukkig, want ik stond naderhand toch wel een beetje te tollen op m'n benen. Het is toch echt fysiek zwaar werk! Al gauw zat ik er weer lekker in en heb een scala aan bruiloften geschoten. Van een ouder echtpaar dat elkaar weer teruggevonden had tot lieve jonge mensen die stiekem al een baby'tje bij zich droegen (ik was de enige die dat wist!). Ook viel het me ineens op hóe waardevol familie is. Dat wist ik altijd al en hecht ik ook veel waarde aan in mijn foto's, en ik schiet eigenlijk vrijwel elke bruiloft wel een keer vol van emotie, maar mijn eigen moederschap heeft daar nog een extra dimensie aan gegeven (hallo hormonen).

Verder was het weer erg genieten, ik houd zo van dit werk met al die blije, mooie mensen. En natuurlijk mooie romantische trouwlocaties vastleggen en toffe plekjes ontdekken voor de fotoshoots. Ik vond het echt heel erg fijn om dit werk weer te kunnen oppakken.  Bedankt lieve bruidsparen, voor het vertrouwen in mij en dat ik aanwezig mocht zijn op jullie mooie dag. Hieronder een selectie van mijn favoriete bruidsfoto's van het jaar. 

Kraam- en gezinsfotografie

 

Vorig jaar speelde ik al met het idee om uit te gaan breiden en ook kraam- en gezinsfotografie aan te gaan bieden. Met de keuze om met m'n loondienstbaan te stoppen, kwam daar ook de ruimte voor. Eigenlijk heb ik me er -net zoals ik ooit met bruidsfotografie ben begonnen- gewoon ingestort. Gewoon doen. Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn, dat ik dit kan, en ik ga er gewoon voor. En het klopt. Ik krijg nu veel te horen dat mensen mij erg prettig vinden in de omgang. Ik ben goed met kindjes, laat ze snel op hun gemak voelen. Eigenlijk is het gek, ik kom ergens binnen bij mensen thuis met zo'n grote camera, wat toch vaak wel eventjes ongemakkelijk is. Ik begin gewoon met fotograferen en ik krijg vaak te horen dat men zich al zo snel op hun gemak voelen bij mij. Het allerleukste vind ik dat ik een kijkje bij mensen thuis mag nemen. Hoe bijzonder is het om foto's terug te zien van je pasgeboren baby'tje of je gezellig drukke gezinnetje, maar dan gewoon bij jullie thuis, in je eigen vertrouwde omgeving! Ik heb in 2017 in een korte tijd best een aantal kraamshoots en gezinsshoots gedaan en het verbaasde me hoe erg ik me hierbij op m'n plaats voel. Ik hoop dan ook zeker dat ik in 2018 nog meer van dit soort shoots kan gaan doen. Het balletje is wat mij betreft zeker gaan rollen. Lieve gezinnen, bedankt dat ik een kijkje mocht nemen in jullie leuke gezinslevens! Hieronder een selectie van mijn favoriete kraam- en gezinsfoto's van het jaar. 

Wat zal 2018 brengen?

 

Dat is natuurlijk de hamvraag, voor mij althans. De eerste paar bruiloften staan in elk geval genoteerd en ik verwacht ook een paar leuke shoots bij mensen thuis te gaan doen. Voor mij zal het een jaar van balans worden. Hoe zorg ik dat ik een goede moeder ben voor mijn lieve zoon, een goede vrouw ben voor mijn lieve man en daarbij mezelf blijf ontwikkelen als fotograaf? Hoe zal ik mijn tijd goed kunnen verdelen? 

Ik heb nog plek voor een paar bruiloften in 2018. Wil je weten of ik nog beschikbaar ben op jullie trouwdatum? Neem dan direct contact op!

Daarnaast ga ik ga hele mooie nieuwe albums aanbieden en ik heb een publicatie begin januari. Waar en waarvan? Dat hoor je gauw!

Ook hoop ik mezelf verder te ontwikkelen met mijn kraamshoots en gezinsfotografie. Het wordt vast een jaar van hard werken op alle fronten, maar ook volop genieten!

 

Gelukkig nieuwjaar iedereen!  

Persoonlijke bruidsfotografie vol emotie, verhaal en details. Ik vertel met mijn foto's graag jullie mooie dag zoals ik 'm beleef.

Van het kennismakingsgesprek tot de levering van het album; ik vind een persoonlijke benadering belangrijk bij het vastleggen van jullie bruiloft! Ook leg ik jullie gezin vast in een bijzondere fotoshoot bij jullie thuis, gewoon zoals jullie zelf zijn als gezin. Of jullie nu één pasgeboren baby'tje hebben of een druk gezin vol gezelligheid in huis; ik vertel het verhaal van jullie gezin met mijn kraamfotografie of gezinsfotografie.

 

Sophie de Bie - den Heijer

Heemstede (bij Haarlem)

(maar werkzaam door het hele land... en daar voorbij!)